Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Verwarring over aflossingvrije hypotheken na 2012

maandag, 3 december 2012

Er heerst veel onnodige verwarring over aflossingsvrije hypotheken. Wie nu een aflossingsvrije hypotheek heeft kan de rente ook volgend jaar gewoon blijven aftrekken:

- bestond de hypotheek al op 1 januari 2001, dan is renteaftrek mogelijk tot en met 2030
- is de hypotheek op of na 1 januari 2001 afgesloten, dan is renteaftrek mogelijk gedurende maximaal 30 jaar

Er verandert op dit punt dus niets.

Wie echter deze aflossingsvrije hypotheek nog zou willen omzetten naar een andere hypotheekvorm met aflossing doet er goed aan wel in actie te komen.

Vanaf 1 januari 2013 is het namelijk niet meer mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een bankspaarhypotheek.


De Vereniging Eigen Huis heeft daarom op 26 november 2012 een oproep aan de regering gedaan om hiervoor nog een overgangsregeling te treffen zodat bestaande aflossingsvrije hypotheken ook na 1 januari nog omgezet kunnen worden naar een bankspaarhypotheek. Eigen Huis wijst daarbij op de dalende huizenprijzen waardoor de hypotheek steeds vaker hoger is dan de waarde van het huis. Het opbouwen van aflossingskapitaal kan in dergelijke situaties verstandig zijn.

LET OP:

Veel banken zijn op dit moment al niet meer bereid om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een bankspaarhypotheek omdat de periode om dit nog te regelen erg kort is. Het omzetten van een hypotheek kost meestal enkele weken.

(bron: Fiscalert)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.