Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Aandacht voor aflossingvrije hypotheken

donderdag, 4 augustus 2016

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is al langere tijd actief om de risico’s op de hypotheekmarkt te verlagen. Zij richt zich hierbij ook op huiseigenaren met een relatief hoge aflossingsvrije hypotheek. Als de rente gaat stijgen, er geen renteaftrek meer mogelijk is of als het inkomen daalt (bij het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd), lopen deze consumenten meer risico’s. De baas van De Nederlandsche bank (DNB) roerde zich met vergelijkbare woorden in het begin van dit jaar. Ook onderzoeksbureau Moneyview publiceerde eind 2015 een onderzoekje over aflossingsvrije hypotheken. En recentelijk de Vereniging Eigen Huis (VEH). We zetten een aantal zaken op een rij.

Weinig zorgen
Het onderzoek van VEH toont dat 16% van de huiseigenaren met een volledig aflossingsvrije hypotheek zich zorgen maakt over de aflossing. Wordt deze groep in tweeën gesplitst, dan heeft de helft hiervan contact opgenomen met een adviseur om te kijken wat de mogelijkheden zijn om tot een (deel)aflossing te komen, de andere helft doet niets. Redenen? Lage verwachtingen van een oplossing, hoge kosten en/of maandlasten van een oplossing en uitstelgedrag. Toch zegt slechts een derde van al deze huiseigenaren met zekerheid de hypotheek te kunnen aflossen op einddatum.

Beleid geldverstrekkers
Vanaf de jaren negentig werden er veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Dat betekent - met een gemiddelde contractuele looptijd van de hypotheek van dertig jaar - dat de eerste einddata in zicht komen. Veel consumenten denken ten onrechte dat de geldlening dan niet hoeft te worden afgelost. En velen denken ten onrechte dat er dan makkelijk een nieuwe lening kan worden afgesloten. Met alle nieuwe hypotheekregels en normen, zou dat wel eens een kluif kunnen worden. In het ergste geval kan dit betekenen dat woningbezitters hun huis moeten verkopen om die lening af te lossen.

Moneyview onderzocht in 2015 het beleid van geldverstrekkers hierover. De meeste hadden destijds nog geen enkel beleid ontwikkeld. Wel schrijven zij allemaal hun klanten aan in de laatste drie tot zes maanden voor het aflopen van de hypotheek, met het bericht dat deze afgelost moet worden óf dat er andere maatregelen getroffen moeten worden. Vergelijkbaar met de reguliere brief voor het aflopen van de rentevaste periode, maar wel met een iets ander effect. Slechts een enkele partij informeert klanten via actief beleid over de gevolgen van de aflossingsvrije lening en waarschuwt zelfs voor de opeisbaarheid op de afgesproken einddatum in de hypotheekakte.

Gedachten consument
Op de vraag aan huiseigenaren hoe zij denken hun aflossingsvrije hypotheek uiteindelijk te gaan aflossen, komen de volgende antwoorden:
• Ongeveer 34% wil tussentijds zelf gaan aflossen;
• Ongeveer 27% wil de verkoopopbrengst van de woning gebruiken voor aflossing;
• Ongeveer 16% wil niet aflossen;
• Ongeveer 4% wil de hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm;
• Ongeveer 19% heeft nog geen flauw idee.

De VEH roept daarom ook geldverstrekkers en adviseurs op om samen met de klanten te bekijken of en op welke wijze deze geldleningen ‘bewerkt’ kunnen worden om betaalbaarheidsrisico’s voor de klant te verminderen.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.